Çevre Yönetimi

cevre-yonetimi

Çevre Yönetimi



Çevre yönetimi, ISO 14001 esaslarına dayanarak 4 ana unsurdan oluşan bir döngüdür. Bu döngü, Planlama ile başlayan, Uygulama ile hayata geçen, Uygulama esnasında kontrol gerçekleştirilen ve sonunda Yönetimin gözden geçirip, başka bir konu için tekrar başa aldığı döngüdür.

Gelişen teknolojinin ve artan nüfüsun ve tabi ayrıca her gün artan  ve değişen ihtiyaçların sonucu olarak, belirli sistemler ve mekanizmalar oluşturulması zorunlu hale gelmiştir. ISO gibi dünya çapındaki organizasyonlar ise bu noktalarda başrolleri paylaşmaktadır. Bu bağımsız, iyilikçi ve geliştirici organizasyonların temel amacı, insan ve dünya sağlığını korumak, dünyamızı ve insanlarımızı daha korunaklı ve zararsız çerçevelerde ilerletmek ve geliştirmektir. Bu sebeptendirki, ISO 14001 kodu ile oluşturulmuş bu sistemde asıl amaç, doğal kaynakların ve rezervlerin kullanımının azaltılması ve kullanılan kaynakların en doğru ve israfsız şekilde kullanılması ve ayrıca bunların sistematik ve düzenli bir şekilde kontrollerinin sağlanmasıdır.

Çevre Yönetiminin İşleme Süreci ve Amaçları Nelerdir?

Çevre Yönetimi bir sistemsel çalışma olup, geçmişe sahip çıkmaya çalışan, bugünü en makul ölçülerde yaşayan ve geleceği ise korumaya çalışan bir sistemdir. Bu sistemin amaçları gerçekleştiğinde, yüksek miktarlarda atık ve e-atık çıkmakta olan günümüzde, bu atıkların ve e-atıkların korunaklı ve uygun şekillerde doğaya karışmasını engelleyip, belirli ölçütler dahilinde üretime ve sanayiye geri kazandırılmasını sağlamaktır. Tabiki sadece tek amacı bu ekolojik nedenler değildir; üretici ve tüketicinin huzuru ve menfaatini de düşünmekte olan bu sistem, maliyetleri düşürmek, sürdürülebilirliği artırmak, müşteri talebini yükseltmek, karlılık oranlarını artırmak ve rekabet ortamını sağlıklı şekilde sağlamaktır.

Bu plan ve programın olgun ve olumlu şekilde ilerlemesi ve işleyebilmesi, tabiki sadece üretenin ya da tüketenin üzerine düşenleri yapmasıyla mümkün olmayabilir. Tam bu noktada da, döngünün son basamağı olan, sürekli iyileştirme ve liderlik konuları devreye girmektedir. Bu sistemde en elzem noktalardan birisi de liderlik ve yöneticilik aşamasıdır. Bu aşamada da sistemin tatbik edildiği noktada, her bir israf ve gereksiz kullanım öncelikle lider tarafından ortadan kaldırılmalıdır ki, sistem ve döngü en uygun ve en sağlıklı şekilde işleyebilsin. Aksi takdirde her sistemde olduğu gibi bu sistemde de sağlıksız durumlar ortaya çıkacak ve doğamız kirelenebilecek, insanımız sağlığını kaybedebilir duruma düşecek ve üretim kapasiteleri de haliyle düşecektir.