Değerli Metal Kazanımı Nedir?

degerli-metal-kazanimi-nedir

26 Temmuz

Değerli Metal Kazanımı Nedir?



Değerli metal kazanımı, hurda halde olan, atıl duruma gelmiş, özelliğini yitirmiş metallerin toplanması ve bunların belirli şartlarda toplanması sonucu elde edilen fiziksel çıkarımdır.

Değerli metal içeren atıklar çok farklı şekillerde kazanılabilir. Fakat bunlardan önce bu değerli metallerin bir yerlerde toplanması gerekmektedir. Toplama işlemi kimi zaman hurdacılarda, kimi zaman ayrıştırma merkezlerinde, kimi zaman maalesef isteksiz ve plansız şekilde çöplüklerde toplanmaktadır. Çöplüklerde toplanan bu cihazlar, geri dönüşüm çalışanları tarafından bulunur ise ne ala, fakat bulunamaz ise orada sonsuza kadar geri dönüştürülememiş bir halde ziyan olup gidecektir. Atıl halde bulunan eski cep telefonlarından tutun da, çok uzun yıllar önce alınmış olan masaüstü bilgisayarınıza kadar hepsinin içi, çeşit çeşit değerli metal barındıran elektronik kartlar ile doludur. Bu cihazlar bulundukları yerlerde çürüyeceklerine, geri dönüşüm noktalarında değerlendirilebilir. Bu geri dönüşüm çalışması hem ülkemiz adına hem de dünya çapında büyük olumlu geri dönüşler sağlayacaktır.

Olumlu geri dönüşlerden bir tanesi şüphesiz ki doğanın korunması olacaktır. İçerilerinde bulunan plastik esaslı tutucu koruyucu tarzı polimer malzemeler doğada çok zor çözündüğü gibi, petrol esaslı da oldukları için çözünürken zarar da vermektedirler. Bu noktada yine bir diğer zararlı olabilecek metal olan alüminyum devreye girmekte. Doğaya aynı şekilde yüksek zararlar oluşturabilecek bu metal, geri kazanım sonrası işlendiğinde inanılmaz olumlu dönüşleri beraberinde getirecektir. Bunların başında alüminyum ithalatının azalması gelecektir. Eldekinin sürekli bir döngü ile kullanılması çok kazançlı bir iş olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir diğer element bakır. Dünyada en çok kullanılan metallerden ve en değerli metallerden olan bu element, geri dönüşümü en kolay olan metallerden birisidir. Kolay erimesi, şekillenebilirliği ve kullanım alanının çok fazla olması hasebiyle yüksek seviyelerde rağbet görmektedir. Dışarıdan alındığında yine yüksek fiyatlara çıkabilecek bir metal türü olan bakır, hem elektrikli hem elektronik sistemli cihaz ve makinalarda çok fazla bulunmaktadır. Kısacası değerli metal kazanımı, sıfırdan bir değerli metali yüksek meblağlar ile elde etmek yerine, atıl ve hurda durumda olanların toplanıp kullanıma elverişli hale getirilmesi ile mümkün ve mantıklı olacaktır.